Klicka här för att läsa äldre inlägg

I det lilla landet Belize är naturen dess storhet och stolthet. Miljöproblem som skövling och föroreningar förekommer fortfarande men i jämförelse anses Belize ändå vara en av världens mest miljömedvetna länder. När jag rullar över landsgränsen är marken renare. Vägrenen är fri från krossat glas och den vanliga synen av skräpfyllda diken tycks vara som bortsopade. Flera skyltar uppmanar till att inte slänga skräp i naturen och det verkar som att de flesta följer dess råd.

Jag lämnar de asfalterade vägarna för en stund och åker ut till den bilfria ön Caye Caulker. Där finns bara stigar av kompakt vit sand där cyklar och små golfbilar färdas förbi pastellfärgade hus och hotell. På ön kan jag beställa nypressad fruktjos i dagsljuset, se solnedgången från en havskanot och somna till trummor med kreolsång under natthimlen. Jag vaknar tidigt för att uppleva naturen nere i vattnet. Det karibiska havet är vackert turkost och långt där ute finns ett blått hål som gapar ner i djupet. I det stora blå finns det stalaktiter och hajar. Jag drar på mig en dräkt i galna neontoner och ser ut som ett konstgjort färgspektakel när jag dyker ner i den fantastiska vattenvärlden, där naturens färger och fiskar till och med överträffar en våtdräkt från 80-talet.

Väl tillbaka på fastlandet slår jag följe med två vildmarksälskande cyklister och vi tältar tillsammans ute i regnskogen. Vi cyklar förbi mängder av eko-hotell innan vi bromsar in för några dagar hos en kreativ man i djungeln, som sitter och skissar på en grön ödlemaskot till en anti-nedskräpningskampanj. Hans kompisar tittar förbi innan de tar sin forskningsutrustning med sig till en närliggande flod för att studera dammbyggets påverkan på djurlivet. Och vi upptäcker mer av landets natur när vi badar bort vägdamm och värme i ett sagolikt vattenfall. Sen trampar vi vidare mot landets västra ände samtidigt som vi njuter av sol, vind och vatten. Solen hettar upp våra ansikten som är vända mot Guatemala, vattnet ger oss svalka i flodbad längs vägen och vinden ger oss skjuts över landsgränsen när vi lämnar det vackra och välbevarade Belize.

Peace

/Hanna

Kommentarer

 1. Anna S torsdag 15 april 2010, kl. 18:00

  Underbart!

 2. Maria k måndag 26 april 2010, kl. 06:06

  Gud vilka underbara saker du får vara med om… låter helt fantastiskt skulle kunna tänka mig att vara med dig nu… fast utan cykel.. bara på stranden och i vattnet…HAHAHAA…
  saknar dig pärlan..:-)

 3. Ylva tisdag 27 april 2010, kl. 16:00

  Gulle Gulle dig!!

 4. hanna torsdag 6 maj 2010, kl. 13:58

  Kan verkligen tänka mig att ha med er tre på färden. Saknar er.

 5. jessica fredag 4 juni 2010, kl. 16:40

  wow! vackert! Dina ord berör mig alltid. Puss

Kommentera