Klicka här för att läsa äldre inlägg

Som kvinnlig resenär bör du inte utmana mexikanska mäns maskulinitet. Det läste jag under rubriken Machismo i min guidebok när jag först kom till Mexiko. Sedan dess har den vanligaste frågan jag har fått varit om jag cyklar ensam, oftast ställd med ett blick som är förvånad, förfasad eller förförisk. En kvinna utan sällskap är ur ett machoperspektiv en lättfotad sådan. Så när jag trampar förbi med mina lätta fötter, vita vader och spandex-klädda lår får jag blickar som jag helst vill slippa. Det är samma typ av manliga blickar som tittar på porrbilder med vita kvinnokroppar när jag går in på ett internetcafé eller som söker sig in i strippklubbarna i städernas utkanter med någon avklädd vit kvinnokropp på skylten utanför.

Den där machismo-meningen i guideboken tycks återspeglas i många ansiktsuttryck som jag möter. När jag cyklar förbi manliga vägarbetare står de flesta bara och stirrar, efter en stunds förvirring vinkar eller visslar vissa av dem. De där visslingarna har även systematiserats av endel män som kör förbi mig, de har helt enkelt en busvisslande tut-signal så att de endast behöver trycka på en knapp när de passerar en kvinna på vägen. Den värsta föraren jag har mött körde moped, han stannade en bit framför mig med ett flinande ansikte och onanerade.

Lyckligtvis passar inte alla mexikanska män in under guidebokens machismo-rubrik och de flesta av dem som jag har mött har behandlat mig väl under min genomresa i landet. Och när jag lämnar landet så är det framförallt de fina mexikanerna som jag minns.

Jag cyklar nu in i Belize och i min nya guidebok läser jag ännu en varnande mening för kvinnliga resenärer; männen kan vara väldigt direkta när de närmar sig kvinnor.

Peace

/Hanna

Kommentarer

 1. Bosse söndag 4 april 2010, kl. 08:10

  Be careful Hanna

 2. Angelica onsdag 7 april 2010, kl. 09:54

  but not too careful!

 3. Asa söndag 11 april 2010, kl. 17:47

  hanna var ar du? om du ar i antigua guatemala de narmsta 4 dagarna maste vi ses! eller i nicaragua nasta 4 veckor! du tar dej verkligen fort soderut, fantastiskt gjort! jag haller alla tummar och undvik verkligen guate city, det ar massa dodsskjutningar dar nu i dagarna.
  kramar och lycka!

 4. Hanna torsdag 15 april 2010, kl. 00:50

  Jag försöker vara så där lagom försiktig och visst ska jag undvika Guatemala city. Hoppas vi ses i Nicaragua Åsa men troligen är jag långsammare än så, då det finns så mycket jag inte vill undvika däremellan.

  Saknar er alla

 5. Anna S fredag 7 maj 2010, kl. 02:43

  hade missat det här inlägget… hoppas du upplevde det mer störande än obehagligt! Bra att värme o vänlighet var i majoritet även här! (såklart)kram

Kommentera