Klicka här för att läsa äldre inlägg

Guatemala har hittat vägen till mitt hjärta och den går genom magen. Den vegetariska variationen har inte varit så stor under resan. När man plockar bort köttet från de lokala rätterna finns det ofta bara ris, bönor och tortillas kvar. Här i Guatemala har jag dock sökt mig till små kulinariska och vegetariska oaser där det serveras bufféer. Och jag har tagit ät-allt-du-orkar-konceptet på största allvar.

Ett helt bord eller en hel bardisk har fyllts med nybakat bröd, ekologiska grönsaker, ugnsbakade pajer, färska sallader, nyplockade kryddor och smakrika såser. Till efterätt har jag slukat mumsig marängpaj, mustig morotskaka och mäktig tiramisu. Frukterna är också fantastiska. Jag äter fruktsallad till frukost och dricker fruktsmoothie till mellanmål. Frukter fungerar också som livlinor under solheta dagar, där jag kan svänga in i skuggan vid en affär för att stycka upp en saftig ananas med mina cykelvänner eller hämta andan vid ett fält där jag delar en uppfriskande vattenmelon med bönder som är lika svettiga som jag.

Guatemalas vägar har varit tuffa och bufféerna har fungerat både som bränsle och belöning. På samma sätt som denna variation av näring och njutning trängs på en liten yta, fylls Guatemalas lilla areal av en variation av sevärdheter. Mellan måltiderna cyklar jag till Tikals mayatempel som reser sig över regnskogen, jag simmar i turkosa vattenhål som är sammanlänkade i ett brosystem över floden, jag strosar på marknader där de varor som säljs och de kläder som bärs är traditionella, jag vaknar till under ett eget varmt vattenfall i gryningen, puttar cykeln uppför branta grusbackar i bergen och rullar ned till en vulkansjö som är så vacker att jag måste bromsa in för ett tag.

Här vid sjön Atitlan njuter jag av saknade rätter som falafel med tahinisås, tagliatelle med pesto och knäckebröd med cheddarost. Förutom att stoppa munnen full av mat försöker jag även använda den till att uttala nya ord och konstruera meningar. Jag kommer stanna här i några veckor för att läsa spanska och fortsätta att studera restaurangernas lokala och internationella menyer.

Peace

/Hanna

Kommentarer

 1. Anna S fredag 7 maj 2010, kl. 02:34

  låter som ett bra ställe att plugga lite på! Härligt!

 2. Ylva söndag 9 maj 2010, kl. 05:49

  Kram! Hoppas du inte stelnar till nu när du stannar upp :) Jag kan inte tänka mig hur mycket muskler du fått.

 3. Stina torsdag 13 maj 2010, kl. 05:51

  Åh, vad gott det låter. Bara njut! Själv har jag flyttat och bankar på båten hela dagarna. Turkosblå vatten hägrar!

 4. hanna lördag 15 maj 2010, kl. 12:15

  Det är sannerligen gott och härligt, med risk för att jag stannar här i bekvämligheten så länge att mina nya muskler försvinner.

  Vad spännande att du bankar båt Stina, är det mellan Sverige och Kina som det turkosblå vattnet väntar tro?

 5. Lisa tisdag 18 maj 2010, kl. 11:27

  Hej tjejen du är helt otrolig vilket äventyr. Jag såg din blogg först idag och man blir inte lite avundsjuk. Hoppas du mår bra och är rädd om dig. Har tänkt på dig det sista. Du har varit saknad på våra tjejträffar, det tar vi igen när du kommer hem. Ha det underbart. BAMSE kramar Lisa.

 6. Gabriella onsdag 19 maj 2010, kl. 16:21

  Guapissima!!!!!

  Gud sa underbar din resa later.
  Du är min hjältinna, vet du det?!

  Abrazos de Oslo
  (där det äntligen, äntligen blivit var)
  G&T

 7. Ylva onsdag 26 maj 2010, kl. 04:55

  Dina nya muskler… vad roligt det låter! Vad händer nu? Det var så länge sen du uppdaterade!

 8. Hanna torsdag 27 maj 2010, kl. 13:19

  Tack för alla vänliga och värmande ord. Det är verkligen ett underbart äventyr här nere men jag saknar er underbara vänner där hemma.

  Just nu har jag mest semester från äventyret och latar mig fortfarande vid sjön med god mat mellan yogalektioner och spanskastudier. Stannar nog ett par veckor till och hoppas att cykelbenen fortfarande fungerar när det bär av mot El Salvador.

  Abrazos de San Pedro de Laguna

Kommentera