Media

Härunder kan du ladda ner pressbilder på mig som är fria att använda för medier och organisationer i samband med artiklar som skrivs om min långfärdscykling och reportagebok . De flesta fotografier är från cykelresan mellan 2009 0ch 2012. Den översta är mer färska och tagen i Norge av Johanna Davidsson. Resten av pressbilderna har min byline, Hanna Mi Jakobson, och på samtliga ska fotografernas namn stå med.

Här är även listan på medier som jag är med i, såväl egna radioinslag som andras artiklar, program eller annat:

P4 Hultling och Röör, 30 november 2013 Om att resa på gott och ont
Jag är en av de som intervjuas om resandets olika former och konsekvenser. Jag lyfter upp långfärdscykling som ett hållbart sätt för att upptäcka och uppleva världen. Hillevi Persson från organisationen Schyst Resande och de andra gästerna breddar perspektiven.

P3 Planet, 4 januari 2013 Sista P3 Planet-programmet någonsin
P3 Planets sista resa i radiovärlden. Ett nostalgiprogram som blickar tillbaka på några av de resor som har rapporterats de senaste åren. Jag och andra korrar intervjuas om våra planetminnen och ljudklipp hörs bland annat från mitt toppförsök på berget Aconcagua. Lyssna eller ladda ner denna sista P3-hyllning till resandet i radio.

Best of P3, 1 januari 2013 Hon cyklade 300 mil i Patagonien
Nyårskrönika från Sveriges Radio P3, som blickar tillbaka på kanalens bästa radiostunder i 2012. Jag är smickrad att vara med i detta program som sänds den första dagen på året. Det går bra att på lyssna på detta 4-timmarsmedley i efterhand. Gott nytt år.

P3 Planet, 27 oktober 2012 Polarturism i Antarktis
En resa bland pingviner och turister i Antarktis. Detta islandskap är ett enormt naturreservat och ekosystem som behöver bevaras. Är polarturismen ett sätt att samla på sig kunskap om istäckets klimatmässiga betydelse eller är det bara ännu en resa som bidrar till att de smälter allt fortare?

P3 Planet, 22 september 2012 Från vägens ände
En tillbakablick på de 3 000 milen bakom mig, från mållinjen i staden Ushuaia i Argentina. Detta är en liten hyllning till långfärdscykling och på ett café i staden instämmer ett gäng cykelkamrater i hyllningskören. Dessa minuter finns att lyssna på on-line och det går även att ladda ner reseprogrammet som finns sorterat på datum.

P3 Planet, 22 september 2012 Vincykling i Valle de Uco
En ljudtur till cykel i den argentinska vinregionen Valle de Uco. Här smakar vi på olika viner med smak från nagellacksborttagning till gott vino tinto. Lyssna on-line eller ladda ner.

P3 Planet, 23 June 2012 Camping in Patagonia
En radioresa mellan campingplatser i Patagonien, där jag reser med mitt tält genom Argentinas hårda vindar och Chiles förödande skogsbränder. Detta reportage är något av en camping guide i såväl ideala som extrema resförhållanden.

Göteborgs Posten, 23 april 2012 Hanna gjorde en riktigt lång cykeltur
Artikel efter hemkomsten som blickar tillbaka på 3000 mil av cykelminnen “Hon reste genom 16 länder och såg öknar, regnskogar och glaciärer. Efter två och ett halvt år i cykelsadeln är Hanna Mi Jakobson nu hemma i Stenungsund igen”.

P3 Planet, 10 mars 2012 Mot Aconcaguas topp
En klättring uppför Amerikas högsta berg under extrema förhållanden. Detta är en ljudresa som rymmer förväntningar och tvekan, framgång och misslyckande,  glädje och besvikelse, med berget som en metafor för livet. Efter sändning finns klättringen att ladda ned eller lyssna på från Sveriges Radios hemsida.

Bicycle Traveler, januari 2012 Californian beauty
En av mina bloggtexter från Kalifornien är publicerad i det internationella pdf-magasinet om långfärdscykling. Det går att ladda ned detta andra nummer av tidningen gratis.

P3 Planet, 28 januari 2012 Safari i Chile
Femte och sista radioinslaget om Chiles varierande natur och denna gång om min giriga natur. Jag hoppar ner i en safaribåt full med turister även om jag egentligen vill ha alla pingviner och delfiner för mig själv.  Om du missar sändningen går det bra att ladda ned eller lyssna på den i efterhand.

P3 Planet, 14 januari 2012 Sandsurfning i Chile
I Chiles varierade natur kan man ta med sig brädan på både snö, hav och sand. Jag testar på sandboarding nedför en av sanddynerna vid Chiles kust. Inslaget sänds under lördagen i P3, men går även  att  ladda ned eller lyssna på efter sändningen.

P3 Planet, 14 januari 2012 Chiles snyggaste stränder
Jag listar de 5 snyggaste stränderna, som man kan njuta av alldeles för sig själv under lågsäsongen i Chile. Denna rena natur och  rena naturupplevelse vid havet går att lyssna på i efterhand via arkivet eller podden.

P3 Planet, 19 november 2011 Bortom jordens existens i Chile
Två olika reportage från Chiles utomjordiska natur. Ett utspelar sig på dagen, i gejserfältet El Tatio där det ser ut som om världen har gått under. Det andra utspelar sig på natten, där jag blickar upp mot universum från min tältplats i öknen och genom ett teleskop vid ett stjärnobservatorium. Det går även att lyssna från sändningsarkivet eller ladda ner från poddarkivet efter sändningen.

P3 Planet, 15 oktober 2011 På cykel genom saltöknen
Salar de Uyuni
är den plats jag har fantiserat om mest innan jag gjorde verklighet av min cykeldröm genom Amerika. När jag väl trampar ut i den vita och vida saltöknen känns det mer som fantasi än verklighet. Upplev detta surrealistiska landskap med mig på lördag 18:03 eller spåra upp mina salta däckspår i sändningsarkivet eller poddarkivet.

P3 Planet, 8 oktober 2011 Potosigruvan - Klaustrofobiskt och kolonialt
Jag  tar mig ner i silvergruvan i Potosi  genom gångar som leder tillbaka i tiden. Där möter turister  gruvarbetare på en mörk plats, under förhållanden som inte har förändrats mycket sedan kolonialtiden. Det går även att lyssna eller ladda ner i efterhand.

P3 Planet, 27 augusti 2011 Nerför dödens väg
Jag klär på mig skyddsutrustning i Bolivia och sätter full fart nedför världens farligaste väg och undrar om adrenalinet är värt alla risker. Cykelturen och dess faror finns i ljudform i sändningsarkivet och poddarkivet.

P3 Planet, 13 augusti 2011 Vägen till Machu Picchu
Min radio-roadtrip till cykel och till fots för att nå Machu Picchu. Flera turistrutter leder till dessa eftertraktade Inkaruiner i Peru, men jag går min egen väg och du kan följa med i P3s lördagssändning samt lyssna eller ladda ner i efterhand.

Morgonpasset i P3, 4 augusti 2011 Dagens äventyrare
Morgonprogrammet i Sveriges Radio listar olika typer av svenska äventyrare som upptäcker allt från Everests höga topp till den okända röran i förrådet. Denna sommardag är det min tur i en intervju om cykeläventyret genom Amerika.

P3 Planet, 21 maj 2011 Plantor i Peru – magiska växter eller farliga droger?
San Pedro-kaktusen och växtblandningen Ayahuasca är populära ingredienser under turistturerna i Peru och kan både leda till att man faller in i en ny dimension eller att man faller i koma. Hör han som leder dessa ceremonier och hon som har åkt till Peru för att delta i dem.

P3 Planet, 23 april 2011 Djuren och turisterna på Galapagosöarna
Galapagosöarna är en fridlyst plats och ser ut som resten av jorden skulle se ut om vi människor inte fanns. Denna storlagna natur med sitt unika naturliv kanske inte är en plats där vi ska vara. Reportage om turismens inflytande på öarna där vi möter en upprymd turist, en skeptisk guide, fantastiska djur och mitt dåliga samvete.

P3 Planet, 29 januari 2011 Kokainturism i Colombia
Radioreportage om drogen som bidrar till både konflikt och turism i Colombia. Jag berättar om guidade turer i kokain-fabriker, om hostels där man kan beställa en lina i receptionen och träffar turisterna som gynnar narkotikahandeln med sin reskassa. Hela reseprogrammet finns tillgängligt på webben efter sändning och som poddradio.

P3 Planet, 20 november 2010 Arbetslinjen i Guatemala
Radioprogrammet P3 Planet reser mellan lyxliv och lågbudget i den två timmar långa sändningen, där jag möter en svensk tjej som flydde ungdomsarbetslösheten i Sverige för att jobba för sju kronor i timmen i Guatemala.   Lyssna från sändningsarkivet eller på poddradio.

Go bicycle touring, 8 november 2010Hanna cycles the Americas
En webbaserad guide över nätets bästa cykelsidor har listat min blogg som en av dem. “The appeal of this website is its elegant simplicity, stunning photos and Hanna’s unique way of viewing the world.”

P3 Planet, 23 oktober 2010 Ekoturism i Costa Rica
Sveriges Radios reseprogram diskuterar ansvarsfull, medveten och hållbar turism, med mitt reportage från regnskogen i Costa Rica om motsägelsen i begreppet eko-turism. Lyssna på sändningen eller ladda ner i efterhand.

P3 Planet, 18 september 2010 Rösta på resan
Följ med till ett svenskt konsulat i valtider, där jag tar mitt medborgerliga ansvar och röstar som resenär i Panama City. Programmet sänds på lördagar med repris på söndagar i Sveriges Radio och kan även laddas ned som poddradio.

P3 Planet, 28 augusti 2010 Gerilla-guidning i El Salvador
En guidad radiotur genom El Salvadors inbördeskrig med en tidigare gerillasoldat som turistguide. Jag möter även en av överlevarna efter massakern i byn El Mozote och funderar över de etiska aspekterna när en nationell och personlig tragedi blir en turistattraktion. Handlar det om osmaklig krigsturism eller nyttig fredsturism? Reseprogrammet sänds på lördag mellan 18:03 och 20:00 med söndagsrepris mellan 14:03 och 16:00. Kan även laddas ned som poddradio.

Expressen, 28 juli 2010 Hanna upptäcker Amerika på två hjul
Kvällstidningseportage om mitt trampande i Amerika och en annan svensks trampande i Europa. “Hanna MI Jakobson, 31, har cyklat tusen mil och cyklar säkert tusen till”.

Raising Miro poddradio, 15 juli 2010Following your passion and leaving your mark on the world
Medverkar i en singelmammas radioresa i poddversion, där hon uppfostrar och utbildar sin son Miro med världen som klassrum. Jag intervjuas av denna familjeduo om mitt livs resa samtidigt som detta poddradio-avsnitt tar upp ämnen som grön turism och kulturutbyten.  Engelsk läsning eller lyssning finns på deras hemsida.

P3 Planet, 10 juli 2010 Jag köper ett nytt språk
Mitt bidrag till ett radiomedley på P3 där det spenderas, sparas och slösas med resekassorna. Jag spenderar mina hundralappar på att lära mig spanska i Guatemala.  Lyssna eller ladda ner från ljudarkiven.

P3 Planet, 26 juni 2010 Från resenär till volontär
Efter stormen Agatha ansluter sig turister i Guatemala till den lokala solidariteten för att samla in pengar och gräva fram hus ur jordskreden. Jag intervjuar några av dem som hjälper till, andra beklagar sig over raserade vägar och stängda flygplatser mitt i semestern. Lyssna direkt på webben eller ladda ner som mp3-fil.

P3 Planet, 5 juni 2010 Vulkanutbrott i Guatemala
Guatemala är dubbelt drabbad av naturkatastrofer. P3 Planet sänder ett turistperspektiv på vulkanen Pacayas utbrott, tidigare en plats där turister grillade marshmallows över kratern, idag en av anledningarna till landets katastroftillstånd. Webblyssna upp till en månad efter sändning eller ladda ner till mp3-spelaren.

The Examiner, 17 maj 2010 Swedish cyclist discovers the Americas on bicycle
Jag som intervjuperson i en serie om långfärdscyklister världen över. Jag besvarar frågor som börjar med ordet varför och beskriver hur det känns. Det finns även ett bildspel i artikeln som kanske förklarar dessa saker bättre än ord.

P3 Planet, 13 mars 2010 Hur man liftar till sjöss
Cykeln och jag korsar Kaliforniaviken och undersöker liftsystemet till havs. Lördagssändning på P3 mellan 18.06 och 20.00 som även finns tillgänglig på Sveriges Radios hemsida 30 dagar därefter samt nedladdningsbar som podd-radio.

P3 Planet, 21 december 2009 På cykel genom mexikanska Baja California med julafton som deadline
Det trampande sökandet efter det ultimata julstället för P3 Planet. Sändningarna pågår mellan 18.06 och 20.00 med repris på lördagar mellan 18.03 och 20.00. Lyssna på hela programmet på webben upp till en månad efter sändning eller ladda ner som podd-radio.

P3 Planet, 26 oktober samt 2, 9 och 16 november 2009 Cykeltur från Kanada i norr till Mexiko i söder
Jag pumpar däck och punkterar mina USA-fördomar under inslag och intervjuer i Sveriges Radios reseforum. Programmen finns att ladda ner i sin helhet på Sveriges Radios hemsida och är sorterade efter sändningsdatum.

Channel 3 Eureka, 19 oktober 2009 Residents riding the distance, spreading awareness on global warming
Den lokala TV-kanalen i Kalifornien bevakar starten för Ride350. Jag syns till i bakgrunden vid inslagets början bredvid mannen i orange jacka.

SF Gate, 24 oktober 2009 Activists in S.F. Rally against climate change
Den San Francisco-baserade tidningen skriver om rörelsen 350 och om vår ankomst till staden efter en cykeltur på 350 miles, som var en del av flera aktioner världen över.

Current Green, 21 oktober 2009 350. Will This climate event save the world?
Adam Taylor, personen bakom Ride350 är på plats i TV studion för att prata inför klimatcyklingen från Arcata till San Francisco, uppbackad av Bill McKibben som grundade 350-rörelsen.