Klicka här för att läsa äldre inlägg

Att nå havet känns nästan som att komma hem. Chiles långsmala landskropp kan korsas på bara tre dagar, från gränsen i öster till kusten i väster. Den första dagen ser jag berg, den andra dagen ser jag öken och den tredje dagen ser jag hav. Efter ett halvår på hög höjd är jag åter på havsnivå och kan andas som vanligt igen. Det är en hel del som känns som vanligt igen, som svensk civilisation igen. Det finns kölappar på apoteken, toalettpapper i badrummen och grovbröd på bagerierna. Så det är inte bara det stora havet som ger en hemkänsla utan även små detaljer som ger en Sverigekänsla.

Jag har inte sett mitt land på två år nu och min saknad har dubblerats det senaste året. Saknaden efter nära och kära har ständigt varit stor, men uthärdlig tack vare alla fina människor jag möter längs vägen. Saknaden efter mitt språk botas med svenska ljudböcker och poddradio undertiden som jag trampar. Nu efter dessa två år med amerikansk mark under mina cykelhjul, har jag även börjat sakna den svenska marken. Jag saknar mest klipphällarna på västkusten, strandkanten på Gotland och träbryggorna vid Östersjön. De delar av Sverige som ligger vid havet.

När jag började cykla i Nordamerika hade jag Stilla Havet vid min sida och nu känns det både bekant och betryggande att återses. Det är inte samma som Sverigevatten, men den förtjusande synen och det förtrollande ljudet av hav är detsamma. Chile bjuder ändå på nya havsupplevelser längs sina kustvägar. Jag tittar på sjölejonen vid hamnen i staden Antofagasta ,  tältar på stranden i nationalparken Pan de Azucar och badar i vikenvid turistorten Bahia Inglesia. Jag älskar alla dessa stunder vid den Chilenska kusten, även om jag samtidigt längtar till mitt land långt bortom havshorisonten.

Peace

/Hanna

Kommentarer

 1. Marc torsdag 6 oktober 2011, kl. 16:21

  Hoppas att hemlängtan inte blir för svår så du kan njuta av Chile och besöka Valpo. En e-guidad totaltur väntar.
  Ta hand om dig bagarn.

 2. jessica fredag 7 oktober 2011, kl. 03:22

  Vackert som vanligt Hanna.

  En tur ut i Göteborgs skärgård, picknick på Styrsö och avslutningsvis vin och mat i goda vänners lag väntar när du kommer hem.

  Många kramar

 3. hanna lördag 8 oktober 2011, kl. 09:21

  Skärgårdstur med ö-picknick och vin låter strålande, speciellt med god mat och goda vänner. Vi säger så och jag längtar tills dess.

  Det ska nog inte vara allt för svårt att njuta av Chile tills dess Marc. Det är himla fint här och jag förstår varför du stannade så länge. För mig ligger Valpo vid en omväg så jag får se om jag hamnar där eller ej. Annars får du gärna e-guida mig var som helst mellan La Serena och La Ligua.

Kommentera