Klicka här för att läsa äldre inlägg

Jag har stannat till uppe i Anderna för att värma mig. Regnsäsongens blöta kyla, molntäckta vyer och leriga vägar fick mig att bromsa in. Framför mig väntar flera bergspass på upp till 5000 meter som gärna får fortsätta vänta tills landet har torkat upp. Tills dess jobbar jag på ett mysigt bergshotell tillsammans med en amerikanska som har en varm och glödande personlighet.  Annars är det jag som är ansvarig för värmen här på hotellet. Jag hugger ved, tänder brasa och eldar bastu. Samtidigt får jag så mycket värme tillbaka från dem som besöker oss. Det känns som om det är vår egen lilla fjällstuga dit nya vänner kommer och hälsar på. Lågsäsongens lugn ger tid åt långa samtal framför brasan med raggsockor på fötterna och tekoppar i hand.

En av våra gäster får dock uppleva den extrema kyla som hotar i bergen, efter att han vandrar iväg ut i morgondiset för att bestiga en 5000-meters topp. Innan det blir kväll får hans flickvän ett brusigt mobilsamtal från berget. Han berättar att han har halkat ner på en klippavsats nedanför toppen utan någon möjlighet att ta sig därifrån. Snön börjar falla och snart faller även mörkret och temperaturen. Vi får tag på ett räddningsteam och sänder med dem torra kläder och varm choklad som botemedel mot förfrysning.  De försvinner uppför berget som små ljusprickar som är vårt enda hopp. Det är en lång natt inne i värmen, men en ännu längre natt ute i kylan.  Vi har varandra, han är helt ensam.

Timmarna går, men innan solen går upp ser vi ljusen från pannlamporna ringla sig nedåt i mörkret och vi kan lättade välkomna alla in i värmen. Alla har överlevt. Efter nattens dramatik känner jag en ännu större ödmjukhet och respekt inför Anderna. Jag älskar att se dess vita toppar när molnen skingras och att klättra upp till dess glaciärsjöar när solen skiner, men jag vill inte cykla genom dess snöstormar och skyfall. Härifrån är bergen bara njutning. Här är jag skyddad från regnsäsongen och jag kunde inte ha funnit en varmare plats att vänta ut all kyla på.

Peace

/Hanna

Kommentarer

 1. Shima tisdag 29 mars 2011, kl. 12:37

  Ja, håll dig där du är, vi vill ha tillbax dig hel och levande. Dessutom har du ju te – värsta lyxen. Dock gillar jag inte din frånvaro från internet.

 2. Angelica & Torbjörn torsdag 31 mars 2011, kl. 10:02

  Te och raggsockor, det låter som en bra plats för dig! Finns det chaivarianter? Hursomhelst: njut ordentligt och passa på att vila cykelrumpan mellan tåvickningarna, det uppskattar den nog.

 3. hanna torsdag 31 mars 2011, kl. 19:03

  Visst har det blivit några kannor te framför brasan. Jag njuter av ett komplett kök med kryddhylla, så det blir hemmagjort chai med ingefära, kanel, kardemumma, vanilj, kryddnejlikor och färsk mjölk från grannens ko. Så kroppen håller sig hel, levande och nöjd.

 4. Ylva onsdag 6 april 2011, kl. 10:03

  Skönt att höra att du är i trygghet. Kram

 5. hanna torsdag 7 april 2011, kl. 18:40

  Hoppas du har det fint och tryggt också Ylva.

 6. Ylva fredag 15 april 2011, kl. 08:11

  Ja det har jag verkligen, allt är jättebra. Ska vi mejlas? Kram

 7. hanna lördag 16 april 2011, kl. 09:51

  Japp, jag gör det nu.

Kommentera