Klicka här för att läsa äldre inlägg

Nu när jag lämnar Costa Rica domineras mina minnen av naturupplevelser. De vita stränderna, de blå bergen och de gröna regnskogarna. Det är en ära att få färdas genom denna natur och jag sätter mina spår med barfotasteg i sanden, med däckspår på grusvägen eller med vandrarsulor på stigen. Det är verkligen ett land för naturromantiker som mig. Allt är eko-stämplat, med E, K och O som utgör de tre första bokstäverna i de flesta ord. Eko-äventyr, eko-hotell, eko-turism. Förälskelsen till naturen i landet kan dock förblinda den verkliga miljösituationen. I Costa Ricas fall innebär den här förälskelsen att naturen är älskad för mycket, och resulterar i en massturism med ett eko-namn som är motsägelsefullt.

Turismen här ger naturen ett ekonomiskt värde. Dollarna som betalas för att se på minisköldpaddor som startar sina liv med ett maraton till havet ger högre intäkter än när de säljs som huvudingrediens i en sköldpaddeäggs-soppa. En skyddad regnskog med en uppbyggd linbana över trädkronorna ökar värdet på produkten i stället för att rea ut den genom att hugga ner dess stammar. Men när turister skrämmer bort djurlivet med höga skrik under tarzan-turer och förblindar små sköldpaddor med sina kamerablixtar undrar jag om vi inte borde sudda ut de där tre bokstäverna framför ordet turism.

Uppe i Costa Ricas frodiga berg möter jag en professor som har studerat den biologiska mångfalden och miljön i turistorten Monteverde. Hon säger att ekoturismen må vara mildare  än annan turism, men den kan inte kallas ekologiskt hållbar. Redan när vi  har tagit oss hit har vi bidragit till stora koldioxidutsläpp, vilket inte kan klimatkompenseras genom att vi bara besöker regnskogen. Vi måste bidra aktivt och direkt för att bevara den. Hon säger dock att besöket i sig kan fungera som en inspirations- och kunskapskälla. Så även om de turiststeg som vi tar här i Costa Rica lämnar spår av koldioxid och annan miljöförstöring, så kan det vara ett första steg till en livsstil som är värd de där tre bokstäverna.

Peace

/Hanna

Kommentarer

 1. JIM måndag 6 september 2010, kl. 05:45

  Hej Hanna! Härligt att du kommit upp på cykeln igen och trampar på mot dina nya mål. You go girl!!

 2. Ylva måndag 13 september 2010, kl. 15:51

  Hej! Vad händer nu?? Länge sen sist. När tror du att du kommer hem? Vi saknar dig. Kram

 3. hanna måndag 13 september 2010, kl. 23:14

  Jag är på väg att byta ut Centralamerika mot Sydamerika, det verkar vara himla fint därnere, så jag kommer nog stanna där länge och vänder hem någon gång under 2011. Fast jag saknar er väldigt.

 4. Ylva lördag 18 september 2010, kl. 12:13

  Okej, då ses vi snart då :) Kramar som ini helvete

 5. Bosse torsdag 23 september 2010, kl. 09:29

  Lyssnade på Planet, bra att du röstade!! För min del blev valutgången en besvikelse.
  På lördag åker vi till Turkiet,skall bli skööönt!
  Var rädd om dig! Kramar från hela farmen.

Kommentera