Klicka här för att läsa äldre inlägg

En dag får en vulkan ett utbrott och sprutar lava upp i himlen. En annan dag bryter regnet loss och himlen faller ner.

Presidenten utlyser katastroftillstånd när den aktiva vulkanen Pacaya börjar fräsa ur sig stenar, lava och aska över landet. Och när invånarna i huvudstaden precis har tvättat sina bilrutor rena från svarta lager av aska översköljs de av ett skyfall. En orkan drar in vid kusten och jag är glad över att jag inte är ute på vägarna. Mina cykel fungerar nu som ett torkställ för mina blöta kläder där den står på mitt rum i San Pedro sedan en månad tillbaka. Regnvatten rinner in under min säng och en bit längre bort rinner stora vattenmassor nedför bergen och drar med sig ett tjugotal hus ner mot sjön.

När ovädret har lagt sig kan jag se dess spår. En liten finsko sitter på en lerhög i stället för på en flickas fot och på strandkanten ligger en lertäckt leksak som har skiljts från en pojkfamn. Lerfloden har ryckt alla saker ur sitt sammanhang. Risförpackningar har flutit iväg från ett skafferi, en blommig tv-soffa har tryckts ut ur ett vardagsrum och en liten tjej har ryckts ifrån sin familj. På den plats där hennes hus fanns för ett dygn sedan står nu män med lera högt över stövelskaften och försöker gräva efter samma kropp som dykarna letar efter i det bruna vattnet vid sjökanten.

Vid bägge katastroferna blev de flesta varnade och kunde evakueras. Här vid sjön finns det dock inga riktiga katastrofplaner, ingen räddningsutrustning eller några hjälparbetare. Det enda som finns är solidaritet. Grannar har tagit med sig sina trädgårdsredskap från majsfälten för att försöka gräva bort förödelsen med hackor och dykarklubben som i vanliga fall guidar turister i våtdräkter bildar en sökpatrull i vattnet. Förnödenheter och olika former av stöd är i omlopp uppe på land. Det finns ingen panik där i leran, utan atmosfären är lugn efter stormen. Ett lugn som berättar att katastroftillstånd inte är något ovanligt tillstånd i Guatemala.

Peace

/Hanna

Kommentarer

 1. emma måndag 31 maj 2010, kl. 15:44

  skönt att se att du skrivit. läste om tillståndet i guatemala tidigare idag och blev lite orolig. sköt om dig och var försiktig men lycklig. stor kram!

 2. Hanna måndag 31 maj 2010, kl. 21:31

  Tack för dina tankar Emma. Katastroferna har verkligen slagit hårt mot Guatemala. Själv blev jag bara lite blöt.

 3. Anna S tisdag 1 juni 2010, kl. 14:26

  Älskade Hanna, var rädd om dig! Tänker på dig och dina medmännsikor där vid sjön och i resten av Guatemala!

 4. Bosse lördag 5 juni 2010, kl. 08:55

  Har haft besök av Niklas o Jenny under 1 v. Mycket trevligt! Fick hjälp av Niklas med fårklippningen och en del datainstallering. Alla på “farmen” hälsar till dig.
  Var rädd om dig. Kramar i mängder.
  BOSSE

 5. JIM torsdag 24 juni 2010, kl. 08:31

  Hej Hanna! Nu är det sommar i Sverige igen… Hoppas att även du får litet sol i regnperioden på din fortsatta färd. Vi tänker på dig och önskar även dig en Glad Midsommar. Massor av soliga hälsningar och kramar.

Kommentera